Iskolánkról

„A jó közoktatás valódi haszna nem azok ismeretek, amelyeket a gyermek elsajátít, hanem a műveltség, amit értelmi felfogása ezekből kialakít.”

/LA PLAY/

A SZILTOP Oktatási Nonprofit Kft vezetősége 2005. január hó 3. napján alapította meg a Báthori István Gimnáziumot (akkori nevén még Báthori István Középiskola és Szakiskola) azzal a távlati célkitűzéssel, hogy a munkanélküliség által leginkább sújtott Kelet-Magyarországi megyékben, (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye) olyan középiskolai hálózatot építsen ki, amely a piaci elvárásoknak megfelelő tudással felvértezett, rugalmas, több területen is jól alkalmazható szakemberek gimnáziumi oktatását/szakképzését valósítsa meg. Ma már azonban az iskolánk fő tevékenysége az esti oktatási munkarend szerinti négy évfolyamos gimnáziumi oktatás-nevelés, amelynek célja az érettségi megszerzése.  

A Nyírlugosi központú iskolánk jelenleg 20 tagintézményben folytat esti munkarend szerinti gimnáziumi oktatást:

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4 településen: Miskolc, Ózd, Sajókaza Tiszalúc.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1 településen: Tiszafüred.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1 településen: Nyírlugos.

Békés megyében 8 településen: Békéscsaba, Csorvás, Dévaványa, Füzesgyarmat, Medgyesegyháza, Nagyszénás, Szarvas, Vésztő.

Hajdú-Bihar megyében 6 településen: Ebes, Létavértes, Mikepércs, Nyírábrány, Püspökladány, Vámospércs.

Pedagógiai felfogásunk alapelve, hogy mindenki számára biztosítani kell egy "második esélyt" az érvényesüléshez. A társadalmi mobilitás, az újra elhelyezkedés, a szakma és/vagy munkahelyváltás, a munkahelymegtartás érdekében az általános műveltségi szint emelése, az önfejlesztő magatartás- és tevékenységformák megerősítése szükséges. A közösségfejlesztést, a felzárkóztatást és a szociális hátrányok enyhítését kiemelt feladatának tartó Báthori István Gimnázium ezért a felnőttek, fiatal felnőttek gimnáziumi oktatását és érettségi vizsgára történő felkészítését tűzte ki céljául. Diákjaink sikeréhez pedig a felnőttoktatás problémáit, a tanulók sajátos helyzetét figyelembe vevő tantervvel, tanulóbarát légkörrel, magasan képzett tanári gárdával és a több mint egy évtizedes felnőttoktatási tapasztalatunkkal járulunk hozzá.

Tagintézményeinkben heti két nap: hétfő-szerdai, kedd-csütörtöki (vagy bizonyos esetekben a helyi kérésnek megfelelően hétfő-csütörtöki, hétfő-pénteki, kedd-pénteki vagy szerda-pénteki) munkarend szerint folyik az oktatás. A tanórák a helyi igényeknek megfelelőn délután 15:00 órakor, vagy 16:00 órakor veszik kezdetüket és a kezdési időpontnak megfelelően 20.15-ig vagy 21:00 óráig tartanak. Diákjaink a jogszabályi előírásoknak megfelelően családi pótlékra és diákigazolványra jogosultak.

Tanulóink heti 17 órában magyar irodalom, anyanyelv, történelem, matematika, angol/vagy német nyelv, fizika, kémia, biológia, földrajz, művészetismeret, etika és informatika tantárgyakat tanulnak. 

Várjuk minden tanulni vágyó felnőtt jelentkezését!